fbpx

Buro Modern

Waarom goede verlichting op kantoor belangrijk is

Stond jij al stil bij de verlichting van je (thuis)kantoor? Als het antwoord op die vraag nee luidt, neem je er best je to-dolijst bij. Verlichting heeft namelijk een erg grote impact: niet enkel op je productiviteit, maar ook op je gezondheid.

Een mens heeft voldoende licht nodig om goed te kunnen functioneren. Elke dag een korte wandeling maken om zonlicht te absorberen, is dus een goed idee.

Maar ook op kantoor kan je dankzij enkele ingrepen een gezonde omgeving creëren.

En dat is belangrijk, want de negatieve gevolgen van slechte of onvoldoende verlichting op het werk zijn talrijk:

  • Je biologische klok raakt in de war,
  • Daardoor slaap je slechter en voel je jezelf lusteloos en vermoeid,
  • Je loopt slecht gehumeurd en prikkelbaar rond,
  • Ervaart hoofdpijn en prikkende ogen,
  • Terwijl ook je productiviteit hieronder lijdt.

Hoe kan je dit vermijden?

Kwalitatieve verlichting maakt een einde aan deze fysieke ongemakken en zorgt er bovendien voor dat jij je vlotter concentreert. Het gevolg? Je voelt je fitter, wordt minder snel ziek en krijgt meer werk gedaan. Een helder verlichte werkvloer is tevens veiliger: er komen minder arbeidsongevallen voor.

1. Aan de slag met natuurlijk licht

Het spreekt voor zich dat je het daglicht best zo optimaal inzet in je bureauruimte. Plaats je werktafel in de buurt van een raam of gebruik desnoods enkele hippe kantoorspiegels om het natuurlijk licht te weerkaatsen.

Waldman verlichting

2. Kies voor de juiste lichttemperatuur

Niet iedereen heeft (voldoende) vensters op kantoor. Gelukkig kan je een natuurlijke omgeving nabootsen aan de hand van de kleurtemperatuur van je lampen.

Die waarde wordt uitgedrukt in Kelvin en staat telkens op de verpakking vermeld. Om daglicht te benaderen, kies je voor een hogere kleurtemperatuur. Zo’n 3.500 à 4.500K is ideaal voor een kantoorruimte.

Wit licht bevordert de concentratie en ontlast je ogen.

Trek het aantal Kelvin echter niet té hoog op om een klinische sfeer te vermijden.

Luctra verlichting

3. Let op de lichtsterkte van je lampen

Naast de kleur van je licht speelt ook de sterkte een grote rol. Om te weten hoe intens een lamp schijnt, ga je het aantal lux na. Ook dat staat te lezen op de verpakking. Voor een kantoor is een minimum van 500 lux raadzaam.

Vind je bij de technische info enkel het aantal lumen terug?

Geen nood: 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Is je kantoor 15 m² groot, dan heb je 15 x 500 lux nodig, wat overeenkomt met 7.500 lumen.

Nimbus lighting pad

4. Laat je adviseren

Zeker bij grotere kantoorruimtes is het aangeraden om een verlichtingsplan op te stellen. Daarmee schep je de juiste sfeer, vermijd je donkere hoeken en worden de bureaus voldoende verlicht zonder dat je collega’s er hoofdpijn van krijgen.

Daarnaast heeft de keuze van je lampen en armaturen een flinke impact op je portefeuille, want behalve de aankoopprijs spelen ook de levensduur en het energieverbruik een rol.

Een hele boterham dus, reken daarom op de professionele hulp van een expert.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Updates from the future

Scroll to Top

Gezocht: account manager

Wil jij ook een kantoor op maat?

Wij helpen je graag!

Laat je gegevens achter en één van onze experts contacteert je vrijblijvend.

Op 1 en 2 november zijn wij gesloten. We helpen u graag weer vanaf maandag 4 november!