De krook

Bibliotheek Gent

De Krook, een initiatief van Stad Gent, de Universiteit Gent en Imec, meet zich heel wat identiteiten aan: een bibliotheek die klaar is voor de 21e eeuw. Een speerpunt van ondernemerschap en innovatie. Een cultureel knooppunt waar iedere Gentenaar welkom is. Een baken van burgerparticipatie en onderzoek. Maar vooral een open huis dat uitnodigt tot ontmoeting. Dé inspiratieplek voor kennis, cultuur en innovatie

Buro Modern . De krook . Gent . kantoorinrichting . Totaalproject
Buro Modern . De krook . Gent . kantoorinrichting . Totaalproject
Buro Modern . De krook . Gent . kantoorinrichting . Totaalproject
Buro Modern . De krook . Gent . kantoorinrichting . Totaalproject
Buro Modern . De krook . Gent . kantoorinrichting . Totaalproject

Méér dan een platform met schitterend zicht op stad Gent 

De Krook is een grootschalig stadsvernieuwingsproject dat kennis, cultuur en innovatief ondernemerschap bundelt, en een ontmoetingsplek vormt voor alle Gentenaars. De infrastructuur aan een bocht (‘krook’) in de Schelde omvat onder meer de nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren van de Universiteit Gent en Imec, een café en groenzones. Vanaf 2020 komen daar met de renovatie van het Wintercircus ook nog hubs voor innovatieve economie, een ondergrondse concertzaal, een café en een dakrestaurant bij.

Een unieke bib in een al even unieke architectuur 

De uitwerking van het nieuwe hoofdgebouw en openbaar domein werd toegewezen aan het Gentse bureau COUSSEE & GORIS architecten, dat hiervoor de handen in elkaar sloeg met het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes. De nieuwbouw, waarin de stadsbibliotheek, Universiteit Gent en Imec plaats kregen, opende in maart 2017 de deuren. Met zijn open en transparante structuur vormt het een uniek doorgangsgebied voor wandelaars en fietsers, maar ook en vooral voor ideeën.

Het openbaar domein rond De Krook wordt in 2017 en 2018 verder afgewerkt met onder meer de heraanleg van groene kades, de aanleg van de Steve Bikobrug die De Krook met de Brabantdam verbindt en de heraanleg van de Grote Huidevettershoek en Platteberg.

Buro Modern mocht alle standaard meubilair voor zijn rekening nemen maar heeft dit aangepast aan de wensen van het architectenbureau en de klant en dit in samenwerking met de firma Potteau Labo die als hoofdaannemer optrad en alle maatwerk verzorgde, en met de firma Schulz BeNeLux, specialist in het leveren van kwalitatieve oplossingen specifiek voor Bibliotheken. 

Ga gerust eens langs en maak kennis met deze vooruitstrevende bib en voor een lekkere koffie in het Krook Café met zicht op Gent !

Location: Gent (BE)
Design team: TV COUSSÉE & GORIS architecten / RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes 
Competition: 2010
Construction: 2012-2017
Engineers: Studieburo Mouton / VK Engineering 
Landscape: TV COUSSÉE & GORIS / RCR ism. TECHNUM 
Client: cvba Waalse Krook / SoGent en stad Gent
Surface area: 18.000 m

 

 

Deel dit project