fbpx

Buro Modern

Doe de test: hoe ergonomisch is jouw kantoor?

Een ergonomische, gezonde werkplek is van vitaal belang, zeker voor wie een bureaujob uitoefent. Kantoormedewerkers zitten ruwweg 70% van hun tijd aan hun bureau. Meer dan de helft doet dat aan een verkeerd ingestelde werkplek.

En dat leidt tot klachten:

  • Vermoeide ogen,
  • verkrampte schouders,
  • een pijnlijke rug,
  • een stijve nek,
  • spanningshoofdpijn,…

Die gezondheidsproblemen gaan niet alleen ten koste van de productiviteit. Uiteindelijk resulteren ze in (lange) afwezigheid.

Liever voorkomen dan genezen? Ga dan aan de hand van volgende vragen na hoe ergonomisch jouw kantoor is. Antwoordde je ergens ‘nee’? Dan is er werk aan de winkel!

Neem je gezondheidsklachten serieus?

Als werknemers (regelmatig) sukkelen met (gelijkaardige) fysieke klachten, moet jouw alarmbelletje rinkelen. Mensen met een zittend beroep nemen vaak uren aan een stuk dezelfde houding aan. Als die letterlijk scheef zit, raak je in de problemen.

Denk je dat je collega’s overdrijven? Dan komen belangrijke inzichten te laat. Neem elke klacht dus serieus. Of nog beter: ga preventief naar risico’s op zoek.

Beschikt iedereen over een ergonomische werkplek?

Een verstelbare bureau, een voetbank, een ergonomische muis, een toetsenbord met polssteun, een laptopsteun,… samen creëren ze een ergonomische, gezonde werkplek. En dat zonder je een fortuin te kosten. Zorg dat elke collega erover beschikt en luister tijdens het inrichten naar ieders individuele noden.

Besteed extra aandacht aan het zitmeubilair. Een kwalitatieve, ergonomische bureaustoel of -kruk is best prijzig. Zie het daarom als een investering in een langere, gezonde loopbaan.

Is er dynamisch meubilair?

Plaats enkele zitballen of bureaufietsen op kantoor. Eentje per acht medewerkers is genoeg. Zo kan iedereen af en toe een andere houding aannemen. Ook een zit-stabureau is geen overbodige luxe. Wie voldoende afwisselt tussen zitten en staan, voorkomt veel fysieke ongemakken.

Analyseerde je de volledige kantoorruimte?

Een gezonde werkplek biedt iedereen voldoende privacy. Zeker in een landschapsbureau is een plekje waar je jezelf even kan afzonderen handig om je in alle rust te concentreren. Let er ook op dat de akoestiek en de verlichting aan de normen voldoen. Daarover lees je meer in onze vorige blogberichten.

Zet je werkplek mensen in beweging?

Meer dan de helft van de beeldschermwerkers zit vaker dan een uur onafgebroken stil. En da’s niet goed. Zorg dat je kantoorruimte mensen in beweging zet. Een (klein) eindje wandelen naar de printer, de vuilbak of de koffiezet doet wonderen.

Wat weten jullie over ergonomie?

Een ergonomische stoel is geen wondermiddel. Ga je er verkeerd op zitten, dan krijg je alsnog problemen. Schakel een coach in die iedereen toont hoe een goeie houding eruit ziet en die tips geeft over voldoende bewegen op het werk.

Volg je iedereen regelmatig op?

Antwoordde je hierboven overal ‘ja’? Dan ben je erg goed op weg naar een ergonomische kantoorruimte. Vermoeidheid, stress en fysieke klachten nemen af. Productiviteit, tevredenheid en kwaliteit schieten omhoog.

Een positieve trend die je moet zien vast te houden. Denk daarom niet meteen dat het werk erop zit, maar volg iedereen regelmatig op en stuur bij waar nodig.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Updates from the future

Scroll to Top

Wil jij ook een kantoor op maat?

Wij helpen je graag!

Laat je gegevens achter en één van onze experts contacteert je vrijblijvend.