fbpx

Buro Modern

Hybride kantoor: wat je moet weten voor de toekomst van werk

Het concept van de hybride werkplek bestaat al jaren. De overgrote meerderheid van de bedrijven was echter traag om het te omarmen om twee zeer duidelijke redenen:

  • De technologie om het te ondersteunen was er nog niet
  • Het management had geen idee hoe het de prodictiviteit zlou beïvloeden

In de nasleep van de recente gebeurtenissen (Covid-19) – waarbij de meeste bedrijven voor de keuze stonden om te kiezen voor werken op afstand of hun deuren volledig te sluiten – haalde de technologie de achterstand in en ontdekte het bedrijfsleven dat het de productiviteit op peil kon houden ongeacht waar de werknemers werkten.

Nu is het hybride kantoor in hoog tempo de norm aan het worden voor bedrijven van alle soorten en maten.

De hybride werkplek gedefinieerd

Een hybride werkplek is een werkplek die zowel werknemers op kantoor als werknemers op afstand ondersteunt.

Dit staat in schril contrast met de meer traditionele werkplekregeling die meer ondersteuning biedt aan de werknemers op kantoor dan aan degenen die deel uitmaken van het externe personeelsbestand.

Bovendien draaien moderne hybride werkplekken rond drie fundamentele concepten:

  • Werknemers hoeven niet noodzakelijk van tevoren te plannen waar ze werken
  • In tegenstelling tot de traditionele werkregeling is het aantal werknemers op kantoor niet altijd groter dan het aantal virtuele werknemers
  • De verhouding tussen werknemers op afstand en werknemers op kantoor is niet statisch en verschuift van uur tot uur, van dag tot dag, en van week tot week

Deze overgang van het gebruikelijke concept van één werknemer, één toegewezen bureau naar een meer vloeiend en flexibel werkplekontwerp vormt de kern van dit alles en vraagt van bedrijven dat ze anders gaan denken over hun kantoren en de manier waarop hun teams werken.

De theorie achter het hybride kantoor

Hoewel het concept van het hybride kantoor al jaren bestaat en vrij rechttoe rechtaan is – een regeling die kantoormedewerkers en externe medewerkers in gelijke mate ondersteunt – heeft de theorie erachter de afgelopen maanden een radicale verandering ondergaan.

Het concept belichaamt en vertegenwoordigt nu de dubbele gedachte van flexibiliteit en aanpasbaarheid – zowel in de fysieke werkplek zelf als in de manier waarop het bedrijf dagelijks opereert.

In fysieke zin zijn moderne hybride werkplekken minder gericht op individuele werkplekken en meer op samenwerkingsruimten waar zowel medewerkers op kantoor als externe medewerkers kunnen samenkomen en samenwerken.

In operationele zin zijn moderne hybride werkplekken aanpasbaar aan de algemene behoeften van het bedrijf en stellen ze hen in staat om op elk moment aan te passen hoe en waar werknemers werken.

Microsoft, bijvoorbeeld, heeft onlangs een model geïmplementeerd dat van dag tot dag kan veranderen om tegemoet te komen aan de behoeften van het bedrijf, de behoeften van de werknemers en de externe omstandigheden die hen zouden kunnen beïnvloeden.

Hybdride kantoor - se:lab Sedus

De 6 fasen van het hybride kantoor van Microsoft:

Fase zes is helemaal open en ter plaatse. Fase vijf is open met beperkingen. Fase vier is een zachte openstelling. In fase drie wordt thuiswerken sterk aangemoedigd (tijdens de fasen drie, vier en vijf worden werknemers aangemoedigd om op afstand te werken).

Fase twee ten slotte is verplicht thuiswerken, en fase één is gesloten.

Jow bedrijf hoeft misschien niet zo diep in te gaan op de theorie en filosofie van de hybride werkplek als Microsoft heeft gedaan, maar het implementeren van de fysieke aspecten van het concept – een flexibele werkplek die samenwerking in persoon en op afstand mogelijk maakt – is zeker de moeite van het onderzoeken waard.

Zelf kiezen voor een hybride kantoor?

Interesse in een hybride kantoor voor jouw onderneming? Wij denken graag met je mee!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Updates from the future

Scroll to Top

Wil jij ook een kantoor op maat?

Wij helpen je graag!

Laat je gegevens achter en één van onze experts contacteert je vrijblijvend.